Mottó

Üdvözöllek a konyhámban :D Én nem csinálom Nálad jobban! Én , így csinálom!Ha tetszik oszd meg barátaiddal!
Welcome in my virtual kitchen. If you like , share it, and invite your friends too :) :)

2012. május 22., kedd

Nem egy tucat tucat !!!

Mondhatnám azt, hogy hajnalban felkeltem, hogy forró meleg kiflivel bocsássam útra gyermekem, de nem vagyok hazudozós fajta.. tegnap este sütöttem, éjfélkor zártam el a sütőt...... de ez semmit nem rontott ma reggeli állagukon :) Régen sütöttem a zsemléket.. simát, hagymásat, ilyet olyat..... mostanában kenyeret sütök, hát gondoltam kifli sem ártana.... kivételesen nem a gép dagasztott hanem én... és nem kellett 20 perc dagasztás hozzá.... a recept belső aránya jól eltalált.. a tészta pikk -pakk összeáll, nem kellett pótolni, sem elvenni belőle... egy pár perces gyömöszkölés után maradéktalanul leválik kézről, tálról......... egy dolog biztos.. hogy tegnap kisült pont egy tucat.. 11 volt mikor aludni tértem.. s már csak 10 mikor megébredtem....:D óóóóóóóóó édes álommanók, már megint elcsentetek egyet az éjjel?..... :D :D




60 dkg lisztet (BL 55) tálba borítok, kis fészek a közepébe... egy kk cukrot a fészekbe, rámorzsoltam 2,5 dkg élesztőt, majd 1 dl meleg tejjel nyakon öntöttem.. a tál szélén körben elosztottam 3 mk sót... ( az élesztőt NEM futtattam meg előzőleg, hanem a fészekben dolgozott...)amikor a kovászom jól megdolgozta magát, még 2 dl meleg tejet, és 1 dl olajat borítottam a lisztbe, és összegyúrtam.... nem mérlegeltem, nem adagoltam apránként.... a receptet kommentálók mindegyike szerint jó az arány.. EZT MEGERŐSÍTEM!


a recept 20 perc dagasztást írt, keverőgéppel így, dagasztógéppel úgy.... néztem mint Julis a moziban.. alig 5 perc alatt csuda jól összeállt , kidagasztott , levegős, selymes tésztakupac várakozott kelésre...

UTÓLAG BEVALLOM és VISSZAVONOM A DAGASZTÓGÉPRE TETT MEGJEGYZÉST!!!! ÉS IGENIS KELL A MINIMUM 
20 PERC DAGASZTÁS és gépben jobb, mint kézzel...

3/4 óra kelés után, már jól feldagadt..... ( szerintem fülledt nyári estén fél óra is elég neki)......
 na ezt a fázist lehet érteni... de mi a póknak fotóztam le.....?..
 12 darabra vágva...
minden darabot szögletesre nyújtottam, amennyire lehet.. ne akarj mérnöki precíz lenni.. ha gömbölyűre sikerül az is PONT JÓ!!!!! .. csak lazán.... 
 egyik csücsök felől sodord fel könnyedén a tésztát...
 a kész kiflikéket hagyd újabb 45 percre pihenni.. pont elég idő egy kis facebookos csevegésre...
 szépen megdagadva.... de most jön a "MACERA"....!!! de nem vagyok az a fajta, aki macerába veri magát :))
 hivatalosan a sütő előmelegít 200 C°-ra, közben 4 liter viz egy mély fazékban felforral, forrás után 1 kanál cukor bele.. és a gyöngyöző vízben lassan 6-ig számolva elmerítjük a kifliket.... na ezt kiváltottam, lapos tálban vízforralás.. lassan 3- ig számoltam, majd megfordítás.. újra háromig... és kifelé....
a kiflik jó alaposan megduzzadnak a lassan gőzölgő vízben... pokolba a víz alá tuszkolással ( ezt utólag bátran mondhatom..) jó a forgató módszer is... azért a számolással vigyázzunk.... a lassan számolás nem az ujjak megkeresését a, a számolás irányának kiválasztását, és a többszöri elrontást jelenti.... :D :D
 kiszedjük sütőpapírra.... még fognak dagadni kicsit, de már nem annyira sokat.. a java felfújódás a vízben megtörténik...és irány a forró sütő...
kedvelt kiflink színére sütjük...ez légkeveréssel készült... de a következő adagnál kikapcsoltam a légkeverést.. és sima alsó-felső sütési módot választottam.. 
 ha pirosbarnák.. ne aggódj a világos részek miatt... DE HAGYD KIHŰLNI!!!! ÁT VANNAK SÜLVE :)) 
 néhány kifli sós kifli lett....
 a légkeverés nélküliek kicsit egyenletesebb színt kaptak :)) de ízre, állagra az előzőek is tökéletesen sikerültek.....
 szóval a vizes macera ellenére javaslom mindenkinek :)) így a vizes forgatós módszer igazán pofonegyszerűvé teszi... amúgy a vizes fürdő sem rossz!!! de akkor csak egyszer számolj 6- ig :))))))
 hát csoda.. hogy meg kellett kóstolni,.. és csoda, hogy az álommanó is kért belőle?......


 igazán kifliszerű kiflik lettek:)))

 néhány utólagos tapasztalat... csináltam sima forgatással... később egyszerűen jó alaposan vízzel megspricceltem a kifliket- többször is pihentetés közben, és egy tálban vizet tettem a sütőbe, mint a kenyérnél, és akkor nem kellett a vízfürdő... mindegyik jó.. éppen mihez van kedved:))))

2012. május 19., szombat

Töpörtyűs pogi 2.... ( egy cseppet másképp)

mindent ugyanúgy csináltam mint a múltkor, leszámítva, hogy az öreg-kumpli a prószásodásra vár.. és már szinte mindent összeraktam, mire rájöttem, a főtt krumpli kimaradt.. na kísérleteztem egyet.. ha krumpli főve törve jó bele, akkor krumplipüre-por sem árthat.. ( Mert bizony a prószáról nem mondok le) főleg, mert holnap Apust- Anyust is meg akarom lepni egy tepsivel...azaz egy tepsinyi prószával.. mert üressel csak nem állítok be..:) na szóval.. kb egy decivel több tejet kért a tészta..3 púpos evőkanál porral pótoltam a krumplit.. az ismétlés a tudás jó öreganyja, meg a "térgye kaláccsa.." Fél kiló list ( a zacsit csak úgy hasmánt ), 1 tojás, 1 dobozkányi tejföl, 2 evőkanál zsír...só, meg a pürepor.. 1,5 dl meleg tejben 1 kk cukorral futtatott 3 dkg élesztő... töpörtyű egy kis zsírjával összedarál ( na erre sajnálom a hazait!!! vettem egy fél kilót.. azt lerobiztam apróra- de lehet darálni is..) 20 dkg-nyi jutott a tésztára... borssal és sóval keverve.. ( a többi hagymát és mustárt is kapott, és kenyérre kenhető töpörtőkrémként végezte...) ,... a helyzet, hogy a por remekül bevált.. kisegítő lehetőségnek bármely háziasszonynak javaslom kipróbálásra!!! Nem fog vele szégyent vallani!!..


kézzel..érzéssel...
 nem sajnáltam :)
 "hóhérakasztás"
 szokás szerint tekerve....meg hajtogatva.. pont úgy mint korábban ....


 csacsogás .. az persze megy közben!! :DDDDDDDD
 tojással kenés...

 bevagdosás...







 szaggatásnál kukucskálnak a rétegek :)
 már most látszik, hogy szép leveles lesz...
 lerakódás:))
 kisülés!!!!!!!! :).. ( kettes ülés nem volt, azon már ültek)




 egészségedre :))




a 3. variáció egy témára....

na ez is egy borsóleves, és megint máshogy készül....egész csibe alkatrészek mennek a "rántásba"... az aprólék és mellcsont a levesbe.... megint más íz.. megint más szín... de ez is borsó, ez is jöhet... ;-)))


az első lépésben az aprólék és a borsó indul... mint a mandula, de az ugye nincs benne.. ( okostojások kedvéért sem fogom a vége főcím után felolvasni a stáblistát..)
 vékony zöldségek csak úgy.. darabolás nélkül.....mosást kaptak, hámozást nem... mert minek...
 a répa karikára.... csak úgy férfiasan vágva.. nem kaptam "cérnácskát" ....
petrusok szára is beleugrott.. más félretolja, én szeretem, ÍZE lesz tőle a levesnek...só, bors, egy kis cukor... ( ja persze a titok is belesóhajtott)....
 amikor szinte kész, megkapja a petrezselymes vékony rántást... csak a színe kedvéért...
 kőtányérban kőleves...... sose legyen kevesebb :))
 Jó étvágyat ;-))