Mottó

Üdvözöllek a konyhámban :D Én nem csinálom Nálad jobban! Én , így csinálom!Ha tetszik oszd meg barátaiddal!
Welcome in my virtual kitchen. If you like , share it, and invite your friends too :) :)

2012. július 31., kedd

Krumpli-pogácsa és langalló

a krumplipogácsa apukám szerint "szalonnásan" az igazi,ahogy az anyukája csinálta..Anyus szerint olyankor el van rontva... :) az a bizonyos "szalonnásság" akkor lesz,ha több benne a krumpli, mint egy kRUMPLIS pogácsában,de ez nem krumplis,hanem KRUMPLI-POGÁCSA :)) ) nem is rendes pogácsa,hiszen a leveshez esszük.... no meg a langalló sem úgy van.... ujhagymás tejföllel, fokhagymásan,mártogatóan egy jó szaftos salátához.... vagy bármilyen egytálhoz kenyér helyett... jó csülkös babhoz, gulyáshoz egyenesen mesés... igaz régi étel..... kár volna feledésben hagyni... 

krumpli pogácsa, főtt áttört krumplival indul
 egy tojás, bors, és nem olajjal, csak zsírral jó
 a tészta mibenléte : amennyi a krumpli annyi a liszt, 30-30 dkg-hoz fél dl tejben futtatott 2dkg élesztő, só,1 tojás.. és egy jó nagy kanál zsír.... és még egy kicsi.....
 összegyúr és keleszt... puha a tészta,én az edény oldalához simogatva gyúrom,mintha gép-kar lenne a kezem,míg le nem válik az edényről, meg rólam a tészta... :DD az eleján nem hinné az ember,de bekövetkezik..
 2 cm vastagra nyújt, vagy kézzel ellapít.... én kicsit bajban voltam,mert a rendes szaggatóm otthon... itteni sem rendetlen, csak vékonyabb tésztához kitalálva... igy hát jobban ellapítom..a kész pogácsád olyan magas lesz,mint amilyen vastagra nyújtod... a dagadás átmeneti,s látszólagos.. de ennek nem is kell habos toronynak lennie...
 a langalló a kapcsosba simitva...

 éhenkórászom kedvéért a pogácsa gyorsabban sül - mert már igen keringette a gulyásos fazekat :)))
 :DDD belül rendesen tésztásak... de pláne,ha nem forrón tépi ketté az ember :DDD

 .. tartsa meg... Jó étvágyakat :DD
 fokhagymás olajjal, sóval megszórva.. a nagy klasszikus... de tejföllel langyosan is isteni :)

 kisült a langalló :DDD a krémek már várják... :D fűszeres tejfölök, és sajtok...

Gulyásleves.. ahogy én csinálom :)

a sok vitát- ki csinálja jól, hogy jól csinálom-e, vagy sem.. én elkerülöm.... gulyást csináltam már mindenféle húsból..még csirkéből is.. két emléke kevereg bennem... az egyik bográcsos.. éppen német vendégeink lesték papír-plajbász kézben,mindent kipróbálva.... (de könnyű is úgy főzni)... a gulyásgyártás menetét.. azóta tudom,megfőzték otthon, és hatalmas sikert arattak a baráti körükben, de elismerték, magyar paprika nélkül bizony semmit sem ért volna....a másik pillanat.. varázslatos.. L.Mama főzött isteni leveseket... úgy látszólag hányaveti módon, csak úgy gondolomra merte a lisztet a főtt krumplihoz, adta hozzá a zsírt... lazán összegyúrta... és olyan röpke pillanatnak tűnik,hogy már adta is a leveshez az illatos, még gőzölgő pogácsát....... azt hiszem ma úgy csináltam mint Ő, igaz a pogácsák mellé egy krumpli-langallót is "eszkábáltam"

a hagymávalkezdi általában mindenki...

csakhogy én utána a zöldséggel folytatom....előbb a fehér....
 majd a piros karók :)))
 a lecsónemű is elmaradhatatlan.. naná , hogy a sajátom :)
 és jön az apróhús... ez most tarjából van- no meg az ujjam bánta... kis kockán szeretem a húst is, krumplit is....ha így kell, ha nem............. 
 kapja a RUBIN-t :)
 a krumpli akkora kockára,mint a hús...
készül a vajgaluska.. liszt , tojás, olvasztott vaj , petrus :) 
 jól összekavarva...
 a végén jól felforralom,a galuskáknak.... :D nevetve szoktam mondani,csináljon igazi csipetkét az,akinek 7 anyja van :DDD amit egyébként nagyon szeretek,egy évben kétszer nekiállok,hegyekben gyártok, és akkor elég majd minden alkalomra :D




 kitálalva..isten tartsa meg jó szokásunkat : Jóétvágyakat :D 




 a gulyáshoz , kenyér helyett adott krumplipogácsák :)




 a csudába.. telihold van... 



2012. július 28., szombat

Útravaló (sült csirkés) szendvics

... és végre.... egy fél évnyi vágyakozás után...NEUSWAINSTEIN
párom megint éjszakás volt... de lelépett, fél 7 helyett fél 5kor betoppant... (persze hogy meghallom..) ...és  "jött" a hír... reggel indulunk, s megyünk a kastélyhoz... dejó, dejó... !!! csirke fagyból hopp kiugrik... kiolvad.. aztán még álmosan be a sütőbe.. 3 kávén túl kész a csirke, s az én szemem is felénél jobban nyitva.... ( na persze ,mit nekem olimpia ).... most már rajt van... ez egy ilyen program fejreállítós nyár... éljen a spontaneitás!!!

ízelítő ebből is... abból is.... 
bár azt hiszem, hogy inkább a kastélynál készített közel 600 képem élvezetesebb látnivalót mutatna... de mégsem erről szól a fáma.... 


5 csirkecomb csak sóval, borssal könnyedén sütve.. mindenféle zsiradék nélkül
ennyire futotta még csukott szemmel :) amíg a csirke sült.. lassan felébredtem..

 a "frissensüsd" minikenyerek, most nem vacakoltam
 a kenyérkék alja megmártva a csirkeszaftban, rá saláta, répa...
rá a csontjától megszabadított és tépett csirkefalatok.. és két kanálka "matyóka" 
matyóka: 1 kis doboz 30%-os tejföl, 1 kk erős dijoni mustár, bors, egy kevés cukor 

 paradicsomszelet a kalap alatt....
 réteges, lemezes..
 Napfényben indultunk, de igen hamar szakadó eső, és egy jó kis dugó fogadott minket... elkeserítően nézett ki a dolog... 1,5 órát álltunk... és hát igen heves mosdóhiányom volt már... a hólyagom repedése és a sírás határát feszegetve... de csak álltunk a dugóban az autópályán.. reménytelenül... még 1,2 km.. a sor araszol... belváros.. reménytelenség... amikor kiderült hogy a tömeg az esőben valahova máshova csurog.. mi letértünk a kastély felé... csak egy bokrot kérek... de egy kínai éttermet sodort elénk az élet... onnan 3 buszos kínai csoport épp akkor távozott, így a nagy kavarodásban senki nem foglalkozott velünk... ezerrel be... na ezt "szárazon" megúsztuk... igaz a parkolótól a bejáratig KÍVÜLRŐL bőrig áztunk, de ez a legkevésbé sem volt fontos...

aztán, amikor megvettük a zúzós belépőket fejenként - addig mosolyogtak a fiúk, hogy a fiam ingyenes belépőt kapott.. diákságára való tekintettel, sőt a belső múzeumi tárlatvezetést is megkaptuk... oké.. 3 órával későbbre... de ekkor elállt az eső... (UGYE MONDTAM, HOGY JÓ IDŐ LESZ!! ) ... és nekilódultunk a hegymászásnak.... megérte....






2012. július 21., szombat

paprikás krumpli..mert szeretem :D

... jót nevetek magamon.... vallom, ha nem vagyok otthon- nyaralok-, akkor tüntetőleg a helyi specialitásokat fogyasztom, és nem főzök, de pláne nem eszem magyaros kosztot... erre most otthonról eljöttünk haza, hurrá "nyaralunk"... erre nekiállok a hazai konyha remekének.. :) na jó.. tényleg nem nyaralás, csak súlypontáthelyezés történt :)))

 ... este érkeztünk, nem is túl későn.. fél 11-re már fel is pakoltunk.. persze az utca most van feltúrva...parkolni két utcával arrébb lehet... hozzánk képest a málhás teve egy halvány kis sóhaj a bugyiba...nagyjából fent elpakol.. leereszt.. 8 órányi motorzúgás akkor is sok... és esett is,és különben is baromi nyűgös tud lenni ilyenkor az ember.. egy kicsit újra magába szívja a színeket és illatokat... és megpróbál hozzászokni, hogy megint a másik nyelven beszél a tv...aztán kiájulás egy jó pohár borocska után... a reggel lustán fogad...Kedves már hajnalban dolgozni ment...felkeltem vele, de el is nyomott az álom a kulcsfordulás után kint a nappaliban a kanapén...a kamasz is fél 1-ig húzza a lóbőrt, nem zaklatom... oké.. oké.. de valamit kéne ebédelni... hiszen a reggeli felejtős...meleg étekre vágyom, mert a hazai 38 fok után.. éppen most jó ha 19 fok van... arról nem beszélve, ha 3 hétig nem vagy , csak alap dolgok vannak otthon, mint nem romlandó élelmiszer...és ha a másik feled dolgozni megy..nem a bevásárlás az első... amit fagyasztva vittünk az még úgy is marad... meg kedvem sem volt holmi nagy varázslatokhoz... szóval elő a legegyszerűbb, de nagyszerű megoldással..

kis mutató a hozzávalókból :))) (meg az apró titkok,mik nem látszanak :D ) az üveges bizé.. az én kaja szaft alapom :)))) azaz az üveges, dinsztelt lecsóm...
Bőrével együtt pirul a szalonna


 s a hagyma...
benne a színe és java.... 
 karikás "ostor" a kosszarvú hoz kicsiny csipejét....

 kitálalva...