Mottó

Üdvözöllek a konyhámban :D Én nem csinálom Nálad jobban! Én , így csinálom!Ha tetszik oszd meg barátaiddal!
Welcome in my virtual kitchen. If you like , share it, and invite your friends too :) :)

2012. október 25., csütörtök

a nagy klasszikus: SPENÓT tükörtojással

mert szeretem, mert zöld, mert finom, és mert csak... :)

néha belém száll valami- és megkívánom - elég gyakran meg tudnám tenni, mert nagyon szeretjük, de nem viszem túlzásba.. én hiszem hogy a szervezetünk tudja, hogy éppen mire van szüksége - hogy azt miből nyerheti ki "magának", azaz nekünk, és a MEGKÍVÁNÁS-valahol ennek a fizikai megnyilvánulása... emlékszem, amikor a fiammal pocakos voltam, mennem kellett befelé a kórházba, és doki bácsim mondta, hogy biztos ami biztos, vigyem a csomagot is.... oké.... na annak rendje módja szerint , egy nő felkészülten távozik otthonról a szülés közeledtével- így végigsikáltam előző nap ( a spenóttól erőt kapva ) az egész lakást ajtómosástól az ablakpucoláson át a portörlésig mindent... reggel úgy feszült a hasam, hogy még.. így bent is tartottak, ahogy az a nagykönyvben meg van írva..... beöntéstől az összes tortúráig... nos akkor megfogadtam, ha még egyszer szülök, biztos nem eszek előtte spenótot :D :D vagy ha spenótot eszem akkor nem szülök :) 


 így is lehet karikásra sütni :)
 én nem zsemlésen készítem.. csak egy kevés zsiradékban piritok lisztet, bele a fokhagyma átpréselve.. aztán felöntöm tejjel, mint a besamelt.. aztán bele a spenót apritva.. sózom, kóstolgatom.. ha kell bele még tej, hozzáadom :) forralok rajta egyet vagy kettőt és mehet is a tányérba..




Jó étvágyat kívánok :)


2012. október 24., szerda

Marhagulyás..

ugye mostanában olyan csodás marha húsos csontokat kaptam, hogy 7 nyelven beszélt.. de fejre állt a világ, nem ott, nem azt és nem akkor ..de jó hogy feltalálták a fagyasztót.. na ma volt a csodás húsaimnak színre lépése.. és marhahús leves helyett ( pedig vettem hozzá velős csontot is ), marhagulyás lett belőle, velős csont nélkül... na de az is meglesz, érzem... pirítósra kenve,, élvezettel mint Latinovics a Szinbádban---



a fazékban... :) mintha lenne színe a szegedi paprikámnak.. nemhiába rubin a neve...

 megmerítem.... a csontokról leesett a hús, úgyhogy a csontok repültek :)
 régi tányér.. anyustól vadásztam le... "ilyenem még nincsen"..de már van! :)
 a szaggatott galuskák kaptak sót borsot, petrust...

 bár a levesben is van, de egy kis csípős korona még elmegy... :)
 imádom a kenyérfalatot megmártani a levesben... most nem volt értelme krumplipogácsát csinálni, egyedül képtelen vagyok megenni, így friss kenyeret sütöttem...

amúgy a teljes menet szerint.. (igaz az disznóból volt).. 

és azt a hentest meg kell becsülni, akinél 550.- Ft/kg-ért ilyen  marha húsos csontot kap az ember :) na jó, talán kell hozzá, az a 20 év is amióta odajárok vásárolni, ha disznót, marhát szeretnék venni :) :)

Máglyarakás... a magam örömére :)

Azt hiszem életemben nem csináltam ilyen pici máglyarakást.. nem a magasságával volt baj, hanem széltével meg hosszával :) Jobb étvágyú embernek fél fogára való :) de most így van.. no meg jelzem...ebből most a kamaszom nem akar enni, mert most odafigyelés van... Sokszor hallom, fiataltól, idősebbtől-" egyedül vagyok, ilyeneket nem lehet csinálni kis adagban.., de jaj úgy megenném, de nincs aki csináljon" ... én egy megrögzött olyan vagyok, hogy megmutatom!!... a siránkozóknak figyelmébe- nem a nyavalygás visz előre.. mert olyankor komolyan morcos vagyok, amikor ilyet hallok.... s a magam szavába harapva- azóta nem nézem a tv paprikát, amióta 1 személyre csináltak benne töltött káposztát- mert azt tényleg hagyjuk :(.... no de egy sütiből is lehet keveset... oké, a meló vele pont ugyanannyi, mint egy hatalmas tepsivel, de mi a jobb, nyavalyogni? vagy nekiállni... Lássunk hát egy "egyszemélyes" receptet :) a végén majd folytatom, ez irányú gondolatom...de most adjunk egy kicsit az élvezetnek.. 

1 db nagy briós vagy 1 kifli vagy egy kis kalácsvége...de még egy nagyobb kakaós csiga sem vétek... darabolva a vajazott edénykébe tenni....
2 tojás sárgája, 2 dl tejben felverve, no meg egy vaniliás cukorral... 
Dobtam bele fél marékkal a gigászi méretű házi mazsolámból... :) miután ráöntöttem a tojásos-vaníliás tejet- a briósomra... 
 adtam neki 6 kanál baracklekvárt, naná hogy a házimból, mert lassan mindenki evett már belőle, csak én nem... másik két evőkanál púposan közben a számban landolt... nyami, nyami.. megértek mindenkit, jaj, de finom..... :)
befedtem egy FÉL vékonyra szeletelt almával... kapott egy kanálka barna cukrot a tetejére, gyengéden megszórva, és 3 vékonyka szelet vajat... majd bedugtam a 180 fokos előmelegített sütőbe... 
közben simán kézi habverővel felvertem a 2 tojás fehérjét habbá.... , annyira könnyen ment... :)
 sül a sül, a lényeg, hogy az alma opálossá váljon, látszódjon rajta, hogy párolódik, no meg az edény oldalán bugyogni kezd a vaj a lekvárral.. :)
 kinyitom, kiveszem, leteszem, becsukom.... ráhalmozom a tojásfehérjét az almák tetejére... csinosan elosztom, majd kinyitom, felveszem, beteszem, becsukom... és várok... :) és csak nézem.. kérem szépen.. hogy a hab nőjön.. és szépen pirosbarnává süljön... 
 Úgy érzem remek lett kb 10-12 perc alatt.. és akkor kinyitom, elzárom, megnézem, és nyugodtan várom, hogy kipárologja magát.. közben a számat törlöm, mert már csorog a nyálam... jaj, micsoda késztetés, hogy még forrón nekilássak, de tudom nem szabad...
 végre langyosra hűlt... és a felét végre magamévá tettem.... és egy falat, meg még egy.... és még egy...
 no mondjad, te is kérnél-e belőle?....
 nem kell hozzá más, csak az, hogy vedd a fáradtságot és kényeztesd magadat.. IS :))


hozzávalók 1 személyre:
1 nagy briós, vagy 1 nagy kifli, vagy egy kis kalácsvége
2 tojás 
2 dl tej
1 vaníliás cukor
1/2 alma
néhány kanál baracklekvár, vagy más savanykás lekvár
fél marék mazsola ( elhagyható)
vaj, kikenni a tepsit, és pár pici darab az alma tetejére ( kb 2 dkg)
1 kanál barnacukor


de hogy visszakanyarodjak az okára és nem okra, mert az zöldség, én meg bár sokat, de zöldséget nem szeretek beszélni ( vagy mégis?),.. szóval oka meg az eleje.. kaptam egy levelet... és bár sajna legtöbbször két személyre főzök ( szívesebben tenném mindennap 3-ra) ... megkaptam, hogy micsoda hatalmas adagokat csinálok, semmi kisdolog... nos.. alaposan vitatkozok ezzel a felvetéssel... pl a nyulam-bulam 5 db-ja 0,5 kg nyúl volt... nyersen...azaz 1 nyúl lapocka tokkal vonóval akkora, mint egy nagyobb csirke alsó comb... és tegyük hozzá, 2 db dobverőt nem akkora kunszt elfogyasztani.. és magamra, ha egyedül vagyok is megpárolok 2 dl rizst, ugyanis, ahogy fűszeresen én készítem, szívesen megeszem önállóan is, akár másnap ebédre, szósszal, mártással, szafttal.. vagy csak úgy... .. de nem én lennék, ha... és most éppen kapóra jött...  na ennyit az egész nap a net előtt ülő szingli- egyedülálló magára nem főz marhaságról..( nem életmódvita a lényege...hiszen van, akinek a főzésre nem jut egy perc ideje sem)

nagy tepsivel 4 személyre készített
MÁGLYARAKÁS

2012. október 23., kedd

Őzlábgomba rántva :) és egy újabb levadászott teríték...

életben fogunk maradni :) ezt komolyan mondom! :)
reggel feltámadtam, hogy annyira jó idő van, nem érdekel semmi, én megyek gombázni.. eredeti meghívásom gombára máshová szólt, de mivel a kamaszomon úrrá lett a lustaság, hát felhívtam a barátnőmet, volna-e kedve... egy visszahívás után kiderült hogy volt, de ... egy feltétellel, amely csak annyit módosított a dolgokon, hogy nem mentünk annyira messzire... 

mindegy miért.. messzire nem mehettünk... és amerre jártunk.. részint sokan voltak már előttünk is.... "rendesen iparszerűen" lerabolva az erdőt....kutyával is, szerintem a tölgyesben szarvasgomba vadászon ...de azért... lám.. nekünk is jutott... volt néhány , amit nem ismertem...no meg, abból amit ismertem, sem szedtünk fel mindent, ott maradt a galóca is, no meg  a gyűrűs tuskógombát a susnyásban (szeder, kökény, vadrózsa rengeteg) hagytuk.. nyersen mérgező, csak 20 perc főzés után fogyasztható, hát úgy beszéltük meg, "te inkább maradsz"...

AKI, NEM ISMERI A GOMBÁT- AZ  fogyasztás előtt VIGYE EL VIZSGÁLTATNI, AKI FÉL A GOMBÁTÓL, AZ NE IS SZEDJE! A SZABADON TERMŐ GOMBÁVAL NINCS HŐSKÖDÉS!


az ember azért kezdett el vadászni, halászni, gyűjtögetni, hogy meg is egye, azt amit zsákmányul ejtett :) és ha már zsákmány.. akkor illő tisztelettel , de bolondosan lett kitálalva :)
 "bolondoknak, bolondgomba..." :)





Őzlábak buksija a java a barátnőmék tálcáján maradt :)
 arany tinóru- micsoda boldogság ennyit együtt látni :) bimbós pöfeteg, gyapjas tintagomba, és egy kevés árvégű fülőke :)
 és egyetlen kicsike fafül gomba.. amikor egy galambgombát mutattam Valiéknak, akkor esett rá a pillantásom :) de ott nem hagytam :)
 íme a reális mérete... 2,5 cm a cseppecske fülecske :)
 most nem aszalok-szárítok, elálmosodtam a majd 3 órás sétától, a tintagombák miatt meg igyekezni kellett, így amit nem rántottam ki őzlábat, meg a többit, hagymán lesütve teszem a fagyasztóba. szépséges kavalkád.. ó ha illatát is éreznéd. Ebből egy kevés a gomba levesbe, pörköltbe, raguba.. úgy megbolondítja a többi bolti gombát, hogy még! leírhatatlan..
 nem felejtem el közelről mutatni, kékül a drága elvágva.. csodás aranytinóru...
 s hogy a kalapját is lássad :)

2012. október 22., hétfő

Birsalma desszert- fahéjasan sütve...

Szakítva a birsalma felhasználási hagyományokkal.... mert..a birsalma egy kicsit háttérbe szorult gyümölcs, hiszen nyersen- a többi gyümölccsel ellentétben szinte ehetetlen.. de tényleg csak birsalmalekvárt, vagy kompótot készíthetünk belőle.. ?vagy savanyú káposztába való hozzáadott savanyító csupán.. ? Óh dehogy..!!! csak egy kis bátorság és fantázia.. sültek mellé akár sósan is kiváló.. bár én édes-savanyún preferálom.. szóval álljon itt egy egyszerű desszert mementónak a birsalma rajongás oltárán... :)


1 db 80 dkg-s birsalmát tisztítottam meg és vágtam 8 szeletbe... mivel kukac nem lakott benne, héja hibátlan volt, igy 70 dlg lett a tiszta gyümölcs... 8 cikkre vágva...megszórtam 3 púpos evőkanál barna cukorban elkevert mokkáskanálnyi fahéjjal.... öntöttem alá fél dl száraz fehérbort ( itt használhatsz félédest, vagy édeset is...) és ugyanannyi citromlét, majd villát mártva a mézbe .. sűrűn mézcsíkokat csurgattam rá.. nem sokat, max egy csapott evőkanálnyit... és betettem sülni a 180 fokos sütőbe...
 amikor már habzik a szósz alul, ami képződött a gyümölcsből, mézből, borból, na akkor van kész.. meg persze ha a villa úgy beleszalad a birsalmába, mint napra tett vajba... ez a birsalma méretétől függően lehet 10 vagy 20 perc... ( ha félbe van vágva több idő kell, ha kockára vágod, akkor kevesebb...
 sült fahájas birsalma desszert...
 tálaláskor a sűrű mézes-citromos-boros szaftot csurgasd rá a gyümölcsökre...
 epermentával és otelló szőlővel díszítettem....
 nincs több szó.. lehet élvezkedni...



nyulam-bulam mézben, borban....

nesze neked.. szálkásító menü.. nyulat választottam, de így nem bundásra készült.. ha már elvesztette, ne kapjon másikat... , és a sült krumplit grillezett zöldségre cseréltem, a rizs laza répa kiegészítést kapott... no meg kisebb adagot.. :) menni fog ez látom.. s ha késő estére éhen akarnánk halni.. akkor majd egy kis esti desszert befogja a szánkat.. persze gyümölcsből.. hogy mindenkinek igaza legyen :)

mézben borban tapicskoltak a nyulak lábai.. grillezett zöldségekkel társultak... és ha már a nyúl szereti a répát, hogy ne legyen boldogtalan, a répát a rizsbe dugtam :)
sóval, borssal meghintettem, olivával csepegtettem a zöldségeket előkészítve a grillezéshez.. bébi padlizsán most kapott fellépést, aki szorgalmasan érett a teraszon, két húsos paprikával egyetemben... boldog végzetét élvezte a tepsimben... még egy kis pizzáról lemaradt brokkoli, és puhára párolódott szára is helyet kapott, nehogy a nehogy kárba vesszen....
a nyulacskák tegnap este be lettek sózva, így türelmetlenül toporogtak, vágyakozva a tepsibe... kaptak egy kis őrölt gyömbért- tekintettel a náthaszezonra.. meg rozmaringot, mert az meg jár neki...
megcsurgattam mézzel... minden egyes combot.. egy kávéskanálnyit játszottam el minden egyes darabon, élvezve, ahogy a szorgos dolgos méhecskék munkájának eredményét... 
azt sem bántam, ha egy kicsit lecsurog a tepsibe.. hiszen nem vész majd kárba ott sem..
 másfél deci olaszrizling.. ezúttal nem a poharamba csurgott.. "lábvizet" adott a nyúlcomboknak.. igazából lapockáknak..
 még meghintettem frissen őrölt borssal.. el sem hinnéd, ha én ezt lehagynám... és alufóliával letakarva mennek párolódni, mindenféle zsiradék nélkül a sütőbe.. amely már éhesen tátja száját.. a serpenyőt befogadni.. ( 180 fok)
félidőben a grillezés alatt álló padlizsánt megforgattam... se fakés, se hámozás.. mégsem keserű.. illatos, karamelles ahogy az illendő...
40 perc múlva lerángattam a nyulakról az alufólia köntöst, és hagytam hadd kapjanak piros színt egészen, hogy kiteljesedjenek, és a mézes boros szaftom beforrjon.... 
 illatozik minden falat, csinosítva tányérunk.. a az evőkanálnyira zsugorodott ízes szaftot elcsepegtetem, mint valami illékony esszenciát...
  a sült brokkoli tette fel a rizsre a koronát...
 ha harapnál belőle.. tedd csak bátran.. húzd magad elé a tányérodat.. hiszen Isten tartotta jó szokását, s adott.. kívánok hozzá jó étvágyakat.. :)


mert így jár az a mama, aki végre kitalál egy egész heti menüt.. és első reggel a fia bejelenti: szálkásítok. puff... na akkor látod.. fejre állunk, de zavarba nem jövünk..kicsit duzzogva bár, de törve nem...

2 személyre:
4 db nyúl lapocka (mellső comb, gerincével)
só, bors, rozmaring, őrölt gyömbér
4 kávéskanál méz
1 1/2 dl száraz fehér bor ( lehet félédes is)

köret:
grillezve 1 kicsi padlizsán, 2 db paprika, egy kevés brokkoli, fűszere csak só, és bors, néhány csepp oliva olaj

rizsköret:
1 nagyobb sárgarépa, 3 ek olajon pirítva, majd belévetve 2 dl rizs, amikor kifehéredik a rizs jöhet a
4 dl víz, petrezselyem, só, bors