Mottó

Üdvözöllek a konyhámban :D Én nem csinálom Nálad jobban! Én , így csinálom!Ha tetszik oszd meg barátaiddal!
Welcome in my virtual kitchen. If you like , share it, and invite your friends too :) :)

2013. augusztus 12., hétfő

Nyári grill kolbászkák - kis létszámra :)


  • ... szóval.... meg tettel.. csaj létedre... KOLBÁSZOD nem csak akkor lehet, ha pasi van a dologban.. ahhoz sem kell egy egész disznó.. a vicc szerint !!! (bocsánat!!), de egy családnak.. még 2 személyre is lehet kolbászkákat csinálni.. lehetne füstöltet is.. de azt most hagyjuk..meleg van.. na de arra gondoltam felhívni a figyelmet.. hogy lehet kicsiben is kolbászt csinálni... frisset, sütnivalót.. az már mindegy, hogy grillen vagy sütőben.. de nem vettem se féldisznót ( eldőlne az ólban).. se negyedet.. amúgy a szálkásítás miatt pulykából gondoltam, de az összes pulyka meg minden tyúk másol tette ki a mellét.. a napra.. mondjuk a standon.. (az is be van kerítve, mint a tyúkudvar..) vagy most nyaralni van...csip.. csip.. napszemcsíp.. vagy én időzítettem rosszul, az elképzelésemmel.. de hát én mikor időzítek jól.. ?? vagy az átlagember szerint normális időben.... véletlenül... jó esetben.... na szóval sütnivaló kolbászkát kívántam.. a kelkáposzta főzelék mellé.. jaja.. lehetne oldalas is.. meg fasírt.. de tényleg... (de még az is lehet hogy más lesz a káposztából.. másmilyen köret..ami megint csak passzolhat a kolbászhoz.. (mondjuk betekerem káposztába a kolbászokat??? hm.. ezen elgondolkodtam.. )... az mondjuk mázli, hogy a hentesemnél nyáron is van tisztított bél.. mert a hurkázáskor elfogyott a többi.. nem maradt a fagyasztómban.. de ebből a 10 méterből, marad későbbre is.. a kis darab hulladékkal együtt fogyott 2 méter  azt már nem tettem el, amit a sóból kimostam...de nem jutott bele hús.. bár meg kéne próbálni fűszerezett nyári levegőt is eltenni... mert lehet ám!! csodásan meg lehet tölteni levegővel.. nyárival.. tavaszival.. télivel.. vagy őszivel is.. kinek kinek kedvenc évszakja szerint.. .. na de ne beszéljünk ám lufit a kolbászba. mert hát nem annak álltam neki.. bár ellenőrzésnek felfújtam (úgy szokás.. pfúúúúúúúúúúj??? nem baj.. úgyse jut mindeninek.. annyit nem csináltam.. ) ... szóval nem kell kételkedni... meg abban sem, hogy pesti születésű létemre, nem vagyok az a műkörmös-plázabantűsarkonbillegős-mindenrefinnyás-válogatósfújeznemkell-megnemenném-orrhuzgálós kislány... pont. ennyi. kolbászkát töltöttem... ha kíváncsi vagy... gyere beljebb.. (a részletek, mint mindig a képek alatt.. semmi tragikusat nem fogok mutatni.. )


1, azaz egy ( egyetlen,) kiló darált hús, néhány teáskanál sós lében ázott zöld bors (ezt most jókedvemben tettem bele), zúzott fokhagyma, oregano, egy kis őrölt fekete bors.., só, meg paradicsompüre.. .. a szalámigyártáskor már mutogattam.. oka van, sütve nem fér a gyomromba a pirosparika.. nyelek nagyokat a nyári lacikonyhásoknál, meg kolbászsütőknél.. de még a fasírtnál is.. de oly beteg vagyok utána, hogy nem éri meg.. 1/ éhes leszek utána.. mert végtére a végeredmény, hogy nem lesz a gyomromban semmi.. pusztán az evés öröméért- nem vagyok én római..., hogy a nagy zabáláshoz libatollat használtak.. hogy helyet csináljanak a többi fogásnak... 2/ ha kijön, minek próbáljam meg leküldeni... nincs az az espumisan.. ami nekem segít... ez csak a sütéssel átalakuló pirospaprikával van így.. minden másban- láthatóan elég sok pirospaprikát használok... egyetlen gyógymód, ha elkerülöm... dilis egy gyomrom van.. a százas szög sem árt neki.. a 150 kicsit a hossza miatt babrás.. tovább tart.. de a 80as meg sem kottyan neki... . meg a tejet is beveszi.. mindent.. de azt a fránya sült őrölt pirospaprikát nem.... de ezt az elmúlt sok-sok év alatt sem tudtam megemészteni.. nekem is kell valami hibámnak lennie.. mert ezen kívül szinte tökéletes vagyok.. meg szerény... meg visszahúzódó.. meg ilyenek.. UGYE?? 
 egyszerűen összegyúrtam... egy kis pihentetés... kóstolás, hátha még hibádzik valami.. mert kell neki egy kicsi pihi.. hogy kijöjjön pl a só, vagy bors íze.. mert csalóka tud lenni...
 eszemben sem volt 1 kg húsért elővenni a nagy hurkatöltőt.. elő a kicsi 5-ös darálómmal.. és egy 150 Ft-os töltőcsővel, amit a Vásárcsarnok alagsorában kaptam.. simán meg fogom oldani... a belet.. ó micsoda huncutság- felrángattam..
 bepakol a husi... már csak hajtani kell.. meg tulképp csak egy 3. kéz kellett volna.. anélkül is megy.. csak 3 percet spóroltam volna.. viszont mindig tanul az ember valami újat, ha nem sívának született..  Panda másutt, így nem nyaggattam, hogy gyere fogd a végit.. így kicsit lassabban ment.. egy tekerés, egy igazítás.... számomra akkor sincs lehetetlen- na kolbász töltésileg.. sajna a lottó számokat én sem tudom... bár attól még lehet hogy töltenék kolbászt- ahogy magamat ismerem.. de most lottó 5ös nélkül teszem ugyanezt... de van egy ötösöm mégis.. a darálóm!! 
 valahol az elején...kb 10 cm-enként megtekerem, de nem ám a kolbász felőli oldalon, hanem a belet a csövön... a könnyebbik megoldást választom.. nem akarok ló méretű kolbászt.. csak olyan kis csinosat.. mégiscsak a tányérra, s nem máshova szánom... kicsit macerás volt egyszer a gombócot nyomni, egyszer a kolbászkát tartani, de azért megoldottam.. némi légbuborék a frissen sütés miatt nem lesz problémás... füstre így persze nem mehetne.. grillre- lángra azonban igen..
 mert valahol el kell kezdeni.. 

 egy része már megvan... megy ez...nem most csinálom először... az azért tény.. bár egymagam- "Pocaszeme" Ferkó (unokabátyám) nélkül még csak gyakorlom.. de egyre jobban jövök bele, mint kiskutya az ugatásba...
 így esett hát e rövid mese.. rövid lett, mint a kolbászom.. itt a vége.. fuss el véle.. vagy megvárod amíg megsül :))


2013. augusztus 9., péntek

MELEG-BEFŐTT

Be kell főzni, mindent ami befőzhető... na amit meg ajándékba kapunk, azt meg pláne.. meg kell becsülni.. én napi 5 üveggel tettem el.. MIT?? HÁT MELEGET!! majd a fagyos télben.. kinyitom,, és érezni fogom, milyen jó is nyáron a kánikula...  meg is van dátumozva, hogy mindig a kellő meleg-konzervemet tudjam kinyitni.. van benne napfény, nyári levegő, kék ég egy kicsi, csak hogy pikáns legyen.. de a maiba került egy kis barack illat.. a tegnapiba málnát csempésztem... variációk száma végtelen...




a Facebook-on is megtalálsz.. például itt:
Gyomro-sokk